Ayurveda


   Acest articol ofera o intelegere asupra a ceea ce este Ayurveda si modul ei de abordare a alimentatiei si nutritiei.
   Cuvandul Ayurveda inseamna "stiinta vietii", (ayus = viata, veda = stiinta, cunoastere). Ea include nu doar medicina si procedee de vindecare, ci si recomandari zilnice si sezoniere, care ne invata cum sa traim cel mai bine.
   Ayurveda este o forma de Yoga si aspectul vindecator in Yoga, in timp ce Yoga este aspectul spiritual al Ayurvedei. In Ayurveda, alimentele pot ocupa locul intai in medicina preventiva. Atat Ayurveda, medicina tradinionala a Indiei, cat si medicina traditionala a Chinei, pun accentul pe importanta echilibrarii energiilor din fiinta, recunoscand interconectarea intre trup, minte si emotii. Ayurveda defineste viata ca o combinatie intre trup, minte si suflet si cuprinde intreaga creatie ca un intreg. Ea ne invata ca in noi exista trei energii in proportii diferite: vata, pitta si kapha, este necesar ca ele sa fie in echilibru pentru a asigura buna functionare a organismului. Ayurveda recunoaste ca fiecare fiinta unama este unica avand un tip constitutional individual (Prakriti), dereminat inca din momnetul conceptiei. 
   Ayurveda este o medicina "verde", este un sistem care promoveaza sanatatea si vitalitatea utilizand substante naturale, organice, non-toxice pentru vindecare. Ea pune accentul pe modul in care fiinta umana trebuie sa se adapteze la mediu pentru a preveni boala de la inceput, asigurand, astfel, starea de sanatate permanenta. Ea ofera trei piloni de baza in mentinerea sanatatii, si anume: alimentatia, somnul si posturile corporale (asanas). Ayurveda ofera un nghid orientativ precis privind modul in care ar trebui sa traim, sa mancam, cum sa ne comportam, toate acestea facand apel la esenta Ayurvedei: echilibrarea doshelor, triumviratul de elemente din fiinta noastra.
Deoarece Ayurveda priveste fiinta umana ca fiind unica care are o anumita forma de energie, individuala, recomandarile pe care ea le face pentru sanatate si vindecare sunt diferite pentru fiecare.
Conform Ayurvedei, starea de armonie este starea de sanatate care exista atunci cand suntem stabiliti in Sine, umorile corporale (dosha), Vata, Pitta si Kapha, sunt in echilibru, focul digestiv (agni) este echilibrat, cei trei produsi reziduali (mala), urina, fecalele, transpiratia, sunt produse si eliminate in mod normal, tesuturile corporale (dhatu), 7 la numar, limfa si plasma, sangele, muschii, grasimea, oasele, nervii si sistemul reproducator, functioneaza in mod normal, iar mintea si simturile lucreaza armonios impreuna. Cu toate acestea Ayurveda este de multe ori interpretata intr-un mod gresit sau interpretarea predispune la erori. Scopul stiintei medicale Ayurveda este de a vindeca si de a mentine calitatea vietii si longevitatea.
Comform Ayurvedei, dieta are un rol important, ea ar trebui sa sprijine fiziologia si sa conduca la o minte puternica. O minte puternica duce la o gandire clara si limpede. Aici Ayurveda vrea sa ne invete ce este aceea "esec al intelectului" si "tamas". O regula de baza in medicina indiana este aceea de a nu manca prea mult. O alimentatie necorespunzatoare poate duce la intunecarea mentaluilui. 
Unicitatea tratamentului ayurvedic consta in abordarea sa fata de sanatate si boala. Ayurveda priveste ca indigestie nu doar pe cea alimentara, ci si pe cea care vine in urma unor experiente.
Tratamentul ayurvedic are ca scop tratarea cauzei bolii prin echilibrarea dosha-urilor, utilizand cele 5 simturi: atingerea, auzul, vedrea, gustul, mirosul. Faptul ca medicina ayurvedica este un important sistem de sanatate holistica, acesta este  motivul pentru care Ayurveda este in primul rand un sistem de prevenire.


No comments:

Post a Comment