Carenta de fier cauzeaza slabirea rezistentei la infectii, anemia feripriva, hranirea deficitara a mucoaselor, oboseala, lipsa rezistentei la efort, cefalee, stari de ameteala etc. Aceasta carenta se datoreaza lipsei fierului din alimentatie sau de slaba absorbtie a acestuia din alimente.
Pentru a evita aceste efecte neplacute este recomandata o cura simpla:
1. Alimentatia.
Alimentele bogate in fier sunt: oua, fructe uscate, spanac, patrunjel radacina, urzica, salata verde, varza rosie, ridichi, mazare, varza alba, morcovi, conopida, ciuperci, lamai, portocale, cereale.
2. Plante de leac.
Plantele de leac ajuta la asimilarea fierului. Ele se utilizeaza sub forma de pulbere (macinate cu o rajnita) in parti egale. Amestecul se va lua inainte de mesele principale cu 20-30 de minute inainte de mase, cate un varf de cutit. Cimbrisor, radacina de iarba mare, papadie frunze.
3. Cura cu clorofila.
Se pot utiliza orice fel de frunze (urzica, patrunjel, spanac, salata, grau verde etc). Un pumn de frunze taiat marunt se lasa la macerat in 500ml apa timp de o ora. Apoi se filtreaza si se bea treptat pe stomacul gol, de preferat dimineata. Cantitatea de macerat se poate imparti daca este necesar.
Aceasta cura se face 3 saptamani, apoi se poate relua dupa o pauza de 7-10 zile.