- Previn bolile cardiovasculare:
- scade colesterolul din sange (datorita fibrelor alimetare)
- scade colesterolul din sange (datorita fibrelor alimetare)
- previne ateroscleroza (ateroscleroza determina accedente vasculare cerebrale si infarctul miocardic)
- Contin fibre alimenbtare:
- fibre insolubile - leaga LDL-colesterolul ("colesterolul rau"), eliberat din ficat, in tubul digestiv si il scoate afara din organism, fara a mai permite reabsoarberea lui atat de nociva
- pectina (fibra solubila) - reduce producerea de LDL-colesterol la nivelul ficatului (1 mar scade colesterolul cu 8-12%)
- Previne constipatia (datorita fibrelor insolubile) si diareea (datorita fibrelor solubile)
- Previne cancerul de colon (cancer de colon = constipatie
- Actiune antioxidanta puternica (continut mare de flavonoide) (in afectiuni cronice si degenerative (deteriorarea tesuturilor))
- cele mai importante surse de flavonoide sunt: merrele, ceapa, ceai verde
- in coaja de mar exista cvercitina care este o flavonoida cu actiune antioxidanta puternica ce amplifica actiunea vitaminei C si astfel protejeaza de cancer, in general. Cvercitina administrata singura nu are efect antioxidant, ci doar administrarea fructului intreg are efect antioxidant. Sucul de mere are un efect antioxidant de 10x mai redus decat fructul intreg.
- 100g coaja de mar ~ 1500mg vit. C
- Merele isi pastreaza actiunea antioxidanta si antitumorala si dupa 200 de zile de la cules, fiind aproape aceeasi ca cea din ziua culesului.
No comments:
Post a Comment