Cactusi

Cereus

Este unul dintre cele mai mari genuri, avand peste 200 specii.
Florile pot fi nocturne sau diurne, albe in interior, mari, in forma de palnie si colorate roscat sau verzui la exterior.










Chamaecereus

Are tulpini scurte, cilindrice, cu ramificatii digitiforme, moi, cu spini foarte scurti. Flori numeroase, frumoase, oranj stacojii, sunt in forma de palnie.













Echinocereus 

Are tulpini globuloase sau cilindrice, columnare sau formand buturugi, erecte sau taratoare si flori mari, viu colorate.
ECHINOPSIS. Planta globuloasa, devine scurta si cilindrica cu varsta. Infloreste cu un tub foarte lung si petale intinse, inflorire diurna.
Florile mari parfumate, colorate in alb sau roz, cu o durata de inflorire scurta.










Ferocactus

Este caracteristic peisajului din Arizona. Sunt globulari, giganti, spini mari, puternici, frumosi (colorati viu) cand sunt tineri. Florile rosii sau galbene, frumoase, se formeaza in varf la plantele mature.










Thelocactus

Gen cu plante globulare sau scurt cilindrice, cu coaste divizate in mamile, avand la varf areole alungite. Flori divers colorate de la alb la rosu inchis.













Sabur-aloe

Plantele grase si cacteele sunt cultivate pentru apartamente din ce in ce mai mult.
Planta perena, este originara din Africa tropicala si meridionala. Are mai multe forme pitice si inalte. Cele inalte se pot aseza vara in gradina. Frunzele dispuse pe tulpina in spirala sunt persistente, fara fibre, suculente, garnisite pe margini cu spini moi. Planta va inflori annual, incepand cu al 4-6 an de cultura. Florile, asemanatoare cu cele de zambila, reunite in inflorescente mari, sunt mici, tubulare, colorate in alb. Galben-portocaliu, rosu.
Inmultirea acestei plante se face foarte usor prin insamantare, in primavara, intr-un pamant usor. Semintele vor fi acoperite cu un foarte subtire strat de pamant si nisip. Pentru a apastra umiditatea va trebui sa acoperim ghiveciul cu o sticla sau poliester, pentru a le proteja de razele puternice ale soarelui.
Imediat dupa germinarea semintelor se indeparteaza acest invelis, deoarece tinerele plante reclama un maxim de caldura. Le vom repica apoi se le vom pune intr-un amestec de pamant curat, pamat de padure si putin compost bine descompus. Este foarte necesar un foarte bun drenaj.
Aloe iubeste mult aerul si lumina. Din martie pana in august se va uda cu gija si se vor administra de doua ori pe luna ingrasaminte. In perioada octombrie-februarie se vor aseza intr-un loc racoros, la 6-10oC si se vor uda foarte rar.
La umiditate prea mare in timpul iernii plantele putrezesc. Transplantarea se recomanda primavara.














No comments:

Post a Comment