Tuesday, October 8, 2013

Catina



  Fructele de catina alba (Hippophae rhamonoides) sunt cea mai bogata sursa de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi, mari cantitati de vitamina C, vitaminele D, F, K, P, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier), acizi grasi esentiali (oleic, linoleic, pantotenic, palmitoleic etc), fitostenoli, 18 aminoacizi (inclusiv toti aminoacizii esentiali), complexul B (B1-B9).
  Uleiul de catina utilizat pentru cele mai variate boli datorita principiilor active foarte utile pentru organism. Acizii grasi nesturati esentiali pe care ii contine si care au rol important in producerea prostaglandinelor care regleaza permeabilitatea si functia de bariera a membranei celulare. Deficitul acestora determina imbatranirea prematura a pielii, aparitia ridurilor. Uleiul de catina este folosit in cosmetica pentru revitalizare, redarea flexibilitatii si frumusetii pielii. Actiunea nutritiva, de revitalizare si de intinerire a pielii nu are egal, uleiul avand si efect de hidratare a pielii. In medicina este utilizat atat intern cat si extern (in diverse afectiuni ale pielii de la arsuri de soare la ulcere varicoase). Contine o mare cantitate de carotenoizi (β-caroten) si vitamine solubile care actioneaza sinergic in prevenirea proceselor de autooxidare (acest fenomen se observa si la uleiul de catina ce poate fi pastrat mult timp fara adaos de stabilizanti chimici) si impiedica formarea radicalilor liberi foarte agresivi pentru organism, asigurand protectia celulelor. Uleiul de catina are rol in intarirea sistemului imunitar, distrugerea substantelor toxice provenite din mediu. β-carotenenul are rol in biosinteza imunoglobinelor, creste rezistenta organismului, util in tratatea tulburarilor de vedere, a infectiilor la nivelul cailor respiratorii, in tratarea depigmentarii sau pigmentarii pielii, intareste sistemul osos, in hiperdiroidism, are rol in profilaxia cancerului de prostata si uterin, reduce riscul de infarct miocardic etc..


No comments:

Post a Comment